• La Clinica Medsystem din Oradea în ultimii 5 ani am efectuat un număr mare de transplanturi de cornee penetrante si lamelare profunde cu metoda „big bubble”. Marea majoritate(cc.80%) a acestor transplanturi lamelare s-a efectuat la pacienți suferind de keratoconus, iar restul la pacienți suferind de diferite distrofii (granulare, maculare) stromale. Transplanturile penetrante s-au efectuat la pacienții cu distrofia endo-epitelială (Fuchs), keratopatiile buloase, stările după arsuri chimice, cicatrice posttraumatice, leucoame, stări postkeratitice.
• În acest an, în urma unor investiții semnificative, vom începe transplanturile endoteliale cu metoda DSAEK. Această metodă are câteva avantaje foarte importante față de transplantul penetrant. În timpul operației se îndepărtează membrana Descemet și endoteliul recipientului si se inlocuiește cu un strat de stromă, membrana Descemet cu celulele endoteliale din corneea donor. Acest strat de stromă are o grosime de 100-140 microni, se poate manipula mult mai ușor, decât membrana Descemet transplantată în timpul operaîiilor DMEK.
• Ne-am întălnit cu foarte mulți pacienți cu keratopatii buloase de lungă durată, cu stroma corneei abia transparentă. Acești pacienți din această cauză nu erau candidați buni pentru metoda DMEK, dar cu metoda DSAEK vom avea posibilitatea de a reda transparența corneei și în aceste cazuri grave.
• Rejet endotelial există și după operatiile DSAEK, acestea însă sunt mult mai blânde decât rejeturile după transplanturile penetrante.
• Un mare avantaj al acestei proceduri este lipsa firului care fixează corneea, astfel nu se produce astigmatism, nu vor apare complicații legate de fir. În câteva săptămâni acuitatea vizulă devine deja stabilă, deși de obicei o ușoară hipermetropizare se poate constata.
• Cu utilizarea metodei DSAEK vom avea posibilitatea să recomandăm o gamă și mai largă a operațiilor corneene pentru mulțumirea pacienților noștri.
• Pentru realizarea acestor intervenții se colaborează cu Banca de Cornee din Budapesta.