• Cataracta constă în opacifierea cristalinului, ceea ce se poate întâmpla la orice vârstă dar în mod caracteristic apare la o vârstă mai înaintată. Poate apărea consecutiv unui traumatism al cristalinului, ca rezultat al unei agresiuni fizice sau chimice, dar există și o formă congenitală a ei. Fără operație poate duce la orbire.
• Dacă nu are și o altă boală oftalmologică, în general momentul oportun al îndepărtării cristalinului opacifiat vine atunci când calitatea vederii împiedică pacientul în efectuarea activităților cotidiene, circulația, lectura, șofatul. Deci nu trebuie să se aștepte „ca albeața să se coacă”!
Simptomele cataractei
• Manifestarea primului simptom este o vedere neclară, ca și cum am privi printr-o fereastră opacă, murdară. O imagine înainte limpede, o vedem acum neclară iar culorile anterior vii, le vedem șterse. În anumite forme de cataractă se deteriorează mai mult vederea în semiîntuneric, pe când în alte forme ale ei, este posibil ca tocmai la o lumină puternică să fie mai slabă vederea. Va fi nevoie de ochelari tot mai tari, se poate accentua miopia, poate apărea vederea dublă sub influența unei lumini puternice sau la condusul nocturn, pot apărea în jurul luminii farurilor niște puncte sclipitoare. Aceste simptome pot fi și semnalele altor boli oculare, diferite de cataractă, de aceea este necesar un control oftalmologic în vederea stabilirii bolii și pentru a decide ce este de făcut în continuare.
Ce posibilități sunt pentru stoparea cataractei?
• Din păcate, apariția cataractei nu poate fi prevenită, nu se poate influența prin medicamente, picături. Singura modalitate de vindecare a ei cu succes, prin care se poate restabili acuitatea vizuală este îndepărtarea pe cale chirurgicală a cristalinului opacifiat și înlocuirea sa cu un cristalin artificial modern. Cristalinurile artificiale sunt produse dintr-un material pe care ochiul îl acceptă fără probleme de respingere. Datorită cristalinurilor performante de azi, există posibilitatea de a restabili nu numai acuitatea vizuală de dinainte de apariția cataractei, ci și de a corecta eroarea de refracție anterioară.