Infilraţiile cu plasmă îmbogăţită cu trombocite (PRP – Platelet Rich Plasma) constituie o terapie realizată printr-un produs biologic realizat din sângele propriu al pacientului/pacientei, fără substanţe active străine adăugate, creat într-un laborator, în condiţii sterile.
Explicaţia ştiinţifică a terapiei PRP este că în acest mediu asigurat de plasma proprie, trombocitele activează factori de creştere, care la rândul lor ajută şi stimulează regenerarea diferitelor celule şi ţesuturi. Această terapie facilitează regenerarea structurilor de ţesut uzate (degenerate), asigurând o remediere a problemelor medicale cauzate de acestea. Terapia PRP este capabilă să faciliteze proliferarea condocitelor (celulelor cartilaginoase), practic susţinând procesul secundar de formare a cartilajului (fibros), crescând de asemenea capacitatea portană legată de mişcare a articulaţiilor deteriorate.
Întrucât produsul este obţinut integral din sângele pacientului/pacientei, nu există problema incompabilităţii imunologice. În mod natural, ca şi celelalte tratamente clasice, terapia cauzează o reacţie locală inflamatorie minoră asociată cu regenerarea stimulată.
Situaţiile în care se recomandă terapia Lezarea suprafeţelor cartilaginoase ale articulaţiilor, respectiv deformaţiile asociate leziunile de cartilaj (de ex. artroză) la nivelul genunchilor, şoldului, umerilor sau cotului.
Inflamaţii cronice formate la nivelul periostului, cum ar fi de exemplu epicondilită laterală (cotul tenismenului), tendinită ahileană (afecţiune la tendonului lui Ahile), dureri de talpă sau câlcâie cauzate de iritaţii ale periostului, inflamaţii ale membranelor mucoase (bursă articulară) (de exemplu: la umeri).
Alte domenii de aplicare
Oftalmologie (leziuni corneene de suprafaţă sau care se vindecă greu)
Ulcere cronice de piele (ulcus cruris, diabetes mellitus)
Cosmetică, regenerare păr
Aceste domenii de aplicare urmează să fie implementate la Clinica noastră în viitorul apropiat.
Despre terapie
Adminstrarea produsului se realizează prin injecţie, cu durerile normale asociate cu aceasta. Se recomandă evitarea eforturilor fizice la nivelul articulaţiei afectate, mai ales a regiunilor inflamate timp de vreo 2-4 săptămâni înainte de începerea terapiei. Ameliorarea simptomelor intervine la 4-8 săptămâni după începerea tratamentului. Stabilirea diagnosticului şi necesităţii terapiei este realizată în baza avizului medicului specialist ortoped-traumatolog având o experienţă vastă în domeniu. Efectul terapiei durează de obicei 18-24 luni. În general, simptomele sunt reevaluate la 12 luni şi în funcţie de rezultate, se repetă procesul. Terapia se realizează în baza unei programări prealabile, care presupune următorii trei paşi:
1. Consultaţie, indicarea intervenţiei
2. Separare PRP şi administrarea tratamentului (injecţiei)
3. Control
Colegii noştri:
Dr. Fülöp Róbert
Ortoped,Traumatolog
Materialul propriu al organismului uman: sângele este folosit de mai multe decenii pentru vindecare în diferite şi multe domenii ale ştiinţelor medicale.
Pe lângă tratamentele clasice şi bine cunoscute de întărire a sistemului imunitar, în ultimii ani s-a observat o creştere a rezultatelor pozitive asociate cu tratamentele vizând reinjectarea în diferite părţi ale corpului pacientului a plasmei sanguine (PRP) formate prin centrifugarea a 10-20 de mililitri din sângele propriu al acestuia. S-au obţinut rezultate extraordinare în ceea ce priveşte tratatea prin această metodă a uzurii cronice a diferitelor articulaţii, vase, ligamente şi oase, a inflamaţiilor şi leziunilor sportive (fracturi osoase, rupturi de ligament, lovituri).
Însă tratamentul are un efect şi mai special, în cazul afecţiunilor sau acuzelor legate de lezarea suprafeţelor articulare sau de artroză declanşată de uzura articulară, factorul de dezvoltare găsit în extrasul sângelui propriu reinjectat în articulaţia vizată iniţiează în majoritatea cazurilor procesul de regenererare a unei noi suprafeţe articulare.
Secretul popularităţii procedurii îl constituie faptul că aceasta nu are efecte secundare, întrucât medicamentul este 100% compus din materiale antialergice: un element esenţial al sângelui propriu al pacientului. Un alt avantaj este că intervenţia nu necesită internare, injecţiile considerate de necesare de medicii de specialitate pot fi cu uşurinţă realizate la clinicile ambulatoriu.
Medicul de specialitate va decide dacă în cazul pacientului poate sau nu poate fi aplicat tratamentul.Cele mai populare membre tratate astfel: şold, genunchi, tendonul lui Ahile, umări, cot, încheietura mâinii.